Yopo zaden

Yopo, Anadenanthera peregrina en Piptadenia peregrina zijn verschillende namen voor dezelfde plant, die een rijke etnobotanische geschiedenis heeft. Het gebruik van yopo, vaak verward met cebil, is goed gedocumenteerd en betreft op z'n minst 55 inheemse stammen.

 

Trip effecten van Yopo zaden

Merk op dat gebruikers-ervaringen van zowel yopo als cebil slechts zelden precies en correct zijn in het beschrijven van hun ingrediënten. Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillen in chemie van de zaden van de twee verschillende soorten.

Alhoewel yopo oraal of soms zelfs rectaal wordt toegediend, gebruiken de meeste mensen het parenteraal (via de neus). Wanneer het gesnoven wordt veroorzaakt yopo een zware druk op het lichaam bij de meeste gebruikers. Duizeligheid, overgeven en hoofdpijn zijn veelvoorkomend, vooral met doseringen van meer dan 3 zaden. Veel gebruikers geven aan een droomachtige toestand te bereiken, of een psychedelische ervaring te krijgen. Het duurt ongeveer 15 minuten, met nog wat lichte effecten die zo'n 2 tot 3 kwartier aanhouden.

 

Voorbereiden van de Yopo zaadjes

Om door het lichaam te worden opgenomen moeten de zaden voor gebruik bewerkt worden:

 • gebruik 1 tot 4 zaden per persoon
 • verhit zaden op een lage vlam totdat ze open barsten
 • haal het binnenste deel van het zaad er uit
 • gooi de schil weg
 • verhit het binnenste deel van het zaad op een lage vlam
 • stop met verhitten als de zaden hard en korrelig worden
 • maal de zaden met een koffiemolen of vijzel
 • meng 2 delen zaad, 1 deel calcium hydroxide en 1 deel bakpoeder
 • voeg een paar druppels water toe om een deeg te maken
 • meng goed en verwarm totdat het materiaal opdroogt
 • vermaal met een vijzel of koffiemolen het droge materiaal tot een fijn poeder

 

Wanneer verse zaden zo'n 20 tot 30 minuten verhit worden, zwellen ze op en poffen dan. Een kleine pan met een deksel is ideaal. Nadat de zaden poffen, verwijder je het buitenste deel van de zaden.

Het binnenste deel van het zaad wordt dan tot een poeder vermalen en gemengd met calcium hydroxide en bakpoeder. Een kleine hoeveelheid water wordt aan het mengsel toegevoegd om een pasta te maken.

Meng de pasta goed en doe het dan in een pan op een lage vlam om het water uit de pasta te verdampen. Als de pasta een poeder geworden is, gebruik dan een vijzel of koffiemolen om het mengsel te vermalen tot een fijn poeder dat gesnoven kan worden.

De reden waarom cebil of yopo snuifsel soms door iemand anders in de neus wordt geblazen, is dat het niet aangenaam aanvoelt. Een assistent kan een grotere hoeveelheid van het middel in de neusholte blazen dan de gebruiker zelf op zou kunnen snuiven.

Je kunt je eigen inhalatiebuis maken met een holle plantenstengel of andere dunne buis. Als men zich over de neusirritatie en misselijkheid heen kan zetten, geeft Yopo meestal een prettige ervaring.

Probeer allereerst een hoeveelheid poeder die overeenkomt met ongeveer één zaad en kijk hoe dat bevalt. Zorg dat er een nuchtere sitter in de buurt is. Inname van drie tot vier zaden geeft een stimulerend effect van twintig tot veertig minuten, gevolgd door een kalme periode waarin meestal de hallucinaties ervaren worden.

Doseringen van 3 tot 5 zaden blijken een psychedelische uitwerking te hebben bij veel gebruikers. Doseringen van meer dan 5 zaden zijn erg hoog en ongemakkelijk voor de meesten. 1 zakje bevat ongeveer 40 tot 50 zaden.

 

Ingrediënten

De zaden van A. peregrina bevatten N,N-DMT, 5-MeO-DMT en 5-HO-DMT (= bufotenine) (Raetsch 2005).

 

Waarschuwing

Dit is één van de meer experimentele kruiden die verkrijgbaar zijn. Mensen die geïnteresseerd zijn in een DMT-ervaring in plaats van het uitproberen van een bepaalde sjamanistische methode (snuiven) kunnen zich beter richten op de gevestigde DMT-bronnen, zoals Psychotria viridis of Mimosa hostilis.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen