Kratom

Wat is Kratom?

Kratom is een plant (Mitragyna speciosa) die van nature voorkomt in de regenwouden van Zuidoost Azië, voornamelijk Thailand en Maleisië. In de gebieden waar zij van nature voorkomen, worden Mitragyna-soorten gebruikt voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege voor hun fijne hout. De laatste jaren wordt Kratom steeds populairder als recreatieve gebruik.

Kratom wordt al honderden jaren gebruikt in Thailand en buurlanden, door de bladeren te kauwen of om thee mee te zetten. Kratom wordt gebruikt als een stimulerend middel, pijnstiller en soms als remedie bij ontwenningsverschijnselen van opiaten. De plant wordt gepromoot op verschillende websites als een kruidenmiddel tegen pijn.

Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, wat betekent dat het een effect heeft op de opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel.

Het advies is kratom niet te combineren met alcoholbenzodiazepinesopiaten of alle andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit zou kunnen leiden tot een ademhalingsdepressie.

Kratom in combinatie met stimulerende middelen kan de bloeddruk sterk verhogen en wordt sterk afgeraden.

Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi en bepaalde anti-depressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met monoamine drugs. Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is voor zover bekend nog geen onderzoek gedaan.

Pagina 1 van 2